Pusat servis komputer :StopHoax

Mengalami kerosakan pada komputer sering berlaku, apabila ini anda mengalami salah satu penyelesaian adalah untuk datang ke pusat servis komputer.  Setiap jenama komputer mesti menyediakan perkhidmatan yang boleh dikunjungi atau dipanggil oleh pengguna apabila mengalami masalah dengan peranti komputer.

Komputer kini merupakan salah satu peranti yang paling banyak digunakan di dunia. Terdapat banyak jenama pemaju teknologi komputer yang menyediakan peranti dengan spesifikasi individu mereka. Komputer telah tersebar di seluruh dunia, mereka juga boleh berada di tempat terpencil.

Sebagai salah satu peranti elektronik yang sering digunakan, komputer sememangnya terdedah kepada kerosakan, kedua-dua masalah perisian dan perkakasan. Selalunya pengguna tidak mempunyai kepakaran untuk membuat penambahbaikan. Oleh itu, bantuan daripada juruteknik perkhidmatan diperlukan supaya peranti komputer boleh digunakan semula.

Sebelum membawa komputer anda yang rosak ke pusat servis komputer, anda harus terlebih dahulu mengenali kerosakan apa yang sering berlaku, apabila ia memerlukan perkhidmatan, pembaikan apa yang boleh dilakukan, dan kesempurnaan alat ganti dan keupayaan juruteknik untuk membuat pembaikan. Mari lihat maklumat berikut:

Kerosakan Komputer yang Kerap

Sebagai objek yang digunakan setiap hari untuk membantu kerja  anda atau digunakan untuk belajar, komputer (PC) pastinya tidak terlepas dari kerosakan. Terutama jika ia tidak diselenggara dengan betul. Pelbagai masalah boleh timbul pada bila-bila masa dan menangguhkan kerja. Berikut adalah beberapa masalah yang kerap:

  1. Skrin biru

Skrin PC tiba-tiba bertukar menjadi biru dengan penulisan putih yang mengelirukan, ini bermakna PC anda  mengalami skrin biru bukan kerana perubahan background. Ini berlaku kerana sistem sedang but semula, tetapi jika ia berlaku secara berterusan, ia memerlukan bantuan pakar untuk mengatasinya.

  1. Pemuatan lembap

Satu lagi masalah yang sering dihadapi oleh pengguna komputer ialah PC yang tiba-tiba menjadi lembap. Ini berlaku kerana anda menjalankan aplikasi dengan beban berat dan tidak dapat menjalankannya oleh sistem komputer.  Anda boleh memadam aplikasi atau membawanya ke pusat servis komputer untuk menggantikan bahagian.

  1. PC sering dimatikan secara tiba-tiba

PC yang ditutup secara tiba-tiba akan sangat berisiko pada kehilangan data kerja. Terutama apabila anda mengejar tarikh akhir, maka masalah ini mesti ditangani dengan segera. Anda melakukan ini dengan meminta pakar untuk memeriksa PC  anda jika anda tidak mempunyai kecekapan untuk membuat pembaikan sendiri.

  1. Sambungan internet perlahan

Terdapat banyak sebab mengapa sambungan internet yang kurang stabil cenderung lembap. Jika anda tidak dapat mengendalikannya sendiri, anda boleh membawanya ke stesen servis dan meminta bantuan juruteknik untuk mendiagnosis masalah tersebut. Kemungkinan terdapat bahagian yang perlu dinaik taraf atau penggunaan aplikasi tertentu

  1. PC dihidupkan, tetapi tidak memasuki sistem operasi

Masalah ini sering berlaku dan disebabkan oleh 2 perkara, iaitu perisian atau perkakasan. Perkakasan yang sangat terdedah kepada masalah dalam kes ini adalah cakera keras. Di samping itu, kemungkinan sistem operasi mempunyai masalah kerana virus atau partition yang tidak lengkap. Penyelesaiannya membawa ke pusat servis komputer.

Bilakah Memerlukan Perkhidmatan Komputer?

Tidak setiap kali kerosakan berlaku memerlukan bantuan juruteknik komputer.  Anda boleh melakukan pembetulan anda sendiri untuk beberapa masalah kecil yang berlaku pada PC anda. Terutama jika anda sudah mempunyai pengalaman dan pengetahuan tentang komputer. Sebagai contoh, apabila PC but semula.  Tidak perlu pergi terus ke tempat perkhidmatan.

Anda boleh menyemak terlebih dahulu masalah yang berlaku dengan membaca penulisan apabila but semula berlaku.  Biasanya, terdapat kapsyen dan pilihan untuk dipilih. Jika anda telah melakukan pilihan ini, tetapi PC masih mengalami perkara yang sama, maka anda memerlukan bantuan daripada juruteknik pembaikan komputer.

Perkhidmatan pusat perkhidmatan komputer  sememangnya boleh menyelesaikan pelbagai masalah kerosakan pada PC atau komputer riba anda, tetapi sudah tentu terdapat kos yang mesti dibayar untuk perkhidmatan ini dan kosnya tidak murah. Oleh itu, anda harus menggunakan perkhidmatan juruteknik apabila anda benar-benar memerlukannya.

Anda boleh belajar bagaimana membuat pembaikan kecil supaya apabila komputer mempunyai kerosakan kecil, anda boleh membuat pembaikan sendiri. Hanya apabila masalah yang berlaku tidak dapat ditangani menggunakan pakar. Kemahiran pembaikan ringan boleh dipelajari dalam tutorial video di internet.

Selain memerlukan kos, membaiki PC dan komputer riba di pusat servis komputer juga memerlukan sedikit masa pemprosesan yang lama kerana anda perlu menunggu giliran anda. Oleh itu, apabila anda memerlukan perkhidmatan perkhidmatan, anda mesti benar-benar sabar menunggu giliran komputer anda dibaiki.

Apakah penambahbaikan yang boleh dibuat?

Kerosakan yang berlaku pada PC boleh dalam bentuk perkakasan atau perisian. Sebelum pembaikan dibuat, langkah pertama adalah membuat diagnosis awal kerosakan yang berlaku. Mula-mula tahu masalahnya, kemudian ketahui sumber masalahnya. Selepas mengetahui apa sumber masalahnya, maka penambahbaikan boleh dibuat.

Semua kerosakan yang dialami oleh komputer  anda boleh dibaiki, kedua-dua perisian dan perkakasan. Dengan cara pembaikan atau penggantian alat ganti. Perkhidmatan yang disediakan oleh pusat servis komputer termasuk membaiki kedua-dua jenis kerosakan.  Anda boleh membawa PC anda terus ke tapak servis atau menghubungi juruteknik untuk datang ke tempat.

Sekiranya anda ingin membuat tempahan juruteknik, anda mesti menghubungi perkhidmatan perkhidmatan dan membuat janji temu terlebih dahulu. Pada masa kini, terdapat banyak tempat perkhidmatan yang menyediakan perkhidmatan pengambilan bola ini.  Anda boleh memohon tempahan dalam talian atau panggilan untuk membuat janji temu.

Sepasukan juruteknik akan datang dan melakukan pemeriksaan, kemudian menjalankan diagnosis kerosakan dan pembaikan yang mesti dilakukan. Pembaikan akan dibuat selepas anda meluluskannya dan anggaran masa pembaikan juga ditentukan pada masa yang sama. Masa pembaikan bergantung kepada kerosakan dan ketersediaan alat ganti.

Pilih Pusat Perkhidmatan Komputer Dipercayai

Apabila keadaan memerlukan anda meminta bantuan pakar untuk membaiki PC anda, maka perkara yang paling penting untuk dilakukan ialah mencari tempat perkhidmatan yang terbaik dan paling dipercayai. Anda harus memilih pusat servis mengikut jenama  komputer anda kerana juruteknik di sana pasti dapat membuat pembaikan kerana latihannya sesuai.

Di samping itu, ketersediaan alat ganti juga dijamin jadi tidak ada sebab pembaikan tidak dapat dilakukan kerana ketiadaan alat ganti. Terutama jika PC masih dalam jaminan. Oleh itu, anda tidak perlu membelanjakan kos pembaikan. Hanya saja, kadang-kadang memerlukan masa kerana barisan pembaikan.

Jika anda tidak dapat mencari pusat servis rasmi mengikut jenama PC di bandar anda, anda boleh menggunakan perkhidmatan yang dipercayai. Memilih tempat perkhidmatan yang dipercayai boleh dilakukan dengan meminta cadangan rakan atau melihat ulasan di internet. Pada masa kini, banyak penyedia perkhidmatan pembaikan komputer menawarkan perkhidmatan mereka di internet.

Anda boleh mencari perkhidmatan perkhidmatan dengan mudah dan memilih berdasarkan ulasan positif yang disediakan oleh pengguna perkhidmatannya. Di samping itu, anda juga boleh pergi terus ke pusat khidmat dan melihat bagaimana perkhidmatan yang disediakan. Perkhidmatan yang baik dan bermaklumat adalah salah satu jaminan bahawa tempat perkhidmatan dipercayai.

Apabila komputer anda  mempunyai masalah, ia tidak semestinya perlu diperbaiki oleh juruteknik pakar. Pemilik PC boleh membuat pembaikan kecil sendiri. Apabila kerosakan itu berat, maka gunakan perkhidmatan juruteknik.  Anda boleh menggunakan pusat perkhidmatan komputer mengikut jenama atau tempat perkhidmatan awam anda selagi kredibiliti anda dijamin.

Selengkapnya